Ai nevoie de:
PENTRU BLAT100g de unt moale
100g de zahăr fin
100g de făină
1 linguriţă praf de copt
1 linguriţă extract de vanilie
2 ouă
PENTRU SPUMĂ
500g fructe de pădure
zahăr pudră, după gust
1 plic de gelatină
3 albuşuri
140g de zahăr brun, fin
300ml de frişcă lichidă, bătută
- Se încălzeşte cuptorul la 180ºC/gaz 4.
- Pentru blat, se bate untul cu zahărul, apoi se adaugă amestecând făina, praful de copt, vanilia şi ouăle.
- Se toarnă compoziţia într-o formă cu fund detaşabil, cu diametrul de 24cm, tapetată cu hârtie de copt.
- Se dă la cuptor 30 de minute, până când se coace şi creşte. Se scoate blatul din formă, cu tot cu hârtia de copt, şi se lasă la răcit. După ce s-a răcit complet, se taie în jumătate pe orizontală.
- Se curăţă forma de copt şi se tapetează cu folie alimentară. Se aşază prima jumătate de blat în formă.
- Pentru spumă, se pun fructele impreunda cu zaharul brun într-o cratiţă pe foc mic până încep să fiarbă – acestea vor lăsa un lichid, aşa că nu este nevoie să fie adăugată apă. Nu trebuie îndulcite foarte tare, pentru că mai târziu se vor amesteca cu o bezea îndulcită.
- Se amestecă totul cu un mixer de mână sau se răstoarnă într-un blender şi se face piure, apoi se strecoară printr-o sită. Ar trebui să rezulte aproximativ 250g de piure.
- Se înmoaie gelatina în trei linguri de apă rece, apoi se amestecă în piureul fierbinte şi se lasă deoparte să se răcească.
- Se bat albuşurile până când se întăresc. Apoi se încorporează zahărul fin, în patru tranşe. Se bate în continuare până când se obţine o bezea băţoasă şi lucioasă. Se încorporează piureul de fructe, apoi frişca. Se toarnă compoziţia pe blatul din forma de copt, apoi se aşază cealaltă jumătate de blat deasupra, cu partea cu hârtie de copt în sus.
- Se lasă la congelator până cu 40 de minute – 1 oră înainte de a fi servit, apoi se scoate din congelator şi se înlătură hârtia de copt. De asemenea, se scoate din formă şi se înlătură folia alimentară. Pentru servit, se pudrează cu zahăr.
- Pofta buna!
No comments:
Post a Comment