Monday 30 June 2014

Strawberry jam


De cativa ani (cam de cand m-am intors pe meleaguri natale) imi tot spun ca vreau sa fac toate borcanasele ce le facea si mama mea (of course intr-un numar muuuult mai mic). Asa ca am inceput anul acesta cu dulceata de capsuni. Am avut o singura cerinta din partea lui Silviu, fructele sa ramana intregi. Inteles, sa traiti!

In fata blocului am un aprozar, unde tot timpul gasesc fructe si legume de foarte buna calitate, asa ca am apelat la serviciile lor. Am primit o lada de capsune cam de 6 kilograme, aromate si gustoase. Of course ca am ajuns sa fac dulceata doar din 5 kilograme, you know, tentatia a fost mare.

Inainte de "marele eveniment", m-am documentat online, apoi am mai intrebat in stanga si in dreapta (it was my first time) si am aflat doua modalitati de a face dulceata. Eu le-am incercat pe amandoua, asa ca in randurile de mai jos iti prezint si ce a iesit din ambele variante. 

1. Una din variante este sa faci un sirop de inainte din 200 ml apa, 1 kg zahar (pentru 1 kg de capsune) si sucul de la o jumatate de lamaie. Lasi amestecul  pe foc pana cand zaharul s-a topit, apoi mai lasi sa fiarba inca 10-15 minute. Imediat dupa adaugi capsunele (of course spalate si curatate), amestecand usor pana cand acestea incep sa fiarba. Indata ce au inceput sa fiarba le mai lasi 5 minute pe foc. Iei oala de pe foc si o lasi la racit.  Dupa ce s-a racit compozitia, strecori fructele de sirop, cel din urma fiind pus din nou pe foc, pentru a ajunge la o consistena mai groasa. Siropul a mai stat cam 4 ore pe aragaz. Dupa ce a scazut indeajuns, adaugi din nou fructele si mai lasi cam 15 minute pe foc.

Intre timp poti spala borcanele si pentru a fi siguri ca s-au uscat bine, le dai la cuptor pentru 15 minute la 100 de grade.

Torni dulceata in borcane, apoi le asezi intre doua paturi, pana cand s-au racit complet.



2. A doua varianta este cea  in care speli si cureti capsunele, apoi torni peste ele 750 g de zahar si lasi peste noapte sa lase fructele zeama.
In ziua urmatoare (dupa 12 ore) pui tot amestecul pe foc pana cand zaharul s-a topit. Apoi mai lasi cateva minute pe foc pana cand ajunge la consistenta dorita.

Intre timp poti spala borcanele si pentru a fi siguri ca s-au uscat bine, le dai la cuptor pentru 15 minute la 100 de grade.

Umplii borcanele cu dulceata, apoi urmezi acelasi proces ca in varianta 1.


Un lucru important de luat in considerare este faptul ca pentru a obtine o dulceata de o culoare rosiatica, fructele trebuie fierte in cantitati mici. Cel mai indicat este sa faci cate un kilogram odata. Astfel timpul de fierbere scade si capsunele isi pastreaza culoarea.

Personal prefer a doua varianta, iar anul viitor voi pune chiar mai putin zahar.
Sunt tare multumita de rezultat, mai ales ca am primit un mic ajutor din partea mamei. A venit intr-o vizita rapida in tara si am profitat pentru a-i cere ajutorul, asa ca it's was my first time when my mom and me cooked jam together. Yeeeeeyyyyyy!

Acum profit in fiecare dimineata de o bucatica de paine prajita cu un pic de unt si o lingurita de dulceata.


Fiind prima data, am fost foarte surprinsa de cat de rapid se face, singura activitate ce dureaza mai mult este curatarea fructelor. So ladies and gentlemen please feel free to do this at home!

Love,
La petite caille

No comments:

Post a Comment