Tuesday, 18 March 2014

Legume umplute



M-am tot gandit cum sa incep aceasta postare si sa explic motivul acestei retete. Sa ma prostesc ca de obicei, nu prea mi-a venit, inspiratie nu prea am asa ca, this time I will be short, or not.
Reteta este inspirata din bucataria turceasca si a fost gandita cu ocazia unei zile de vineri Open House, cand a fost nevoie de un meniu de post. M-am tot gandit ce sa le fac fetelor, astfel incat sa nu primeasca un meniu tipic de post si in acelasi timp sa fie gustos, satios si plin de culoare. So what it turned out is: legume umplute cu salata tabouleh (trebe sa vorbim mai des despre salata asta) si un petite salata de fructe.
Ceea ce imi place la bucataria turceasca este ca baza sta in legume si carnea este doar de gust, asa ca nu a fost foarte greu sa renunt la carna pentru a fauri aceasta reteta.

All you need is love and:
  • 4 rosii mari
  • 5 ardei rosii
  • 3 dovlecei 
  • doi morcov
  • 3 cepe
  • 500g de ciuperci champignon
  • o jumatate de telina
  • sare, piper, cimbru
  • o legatura de patrunjel
  • o cescuta de orez
  • ulei
  • supa de legume
  • 3 linguri de bulion



Pentru inceput trebe' sa speli si sa stergi bine, rosiile, ardeii si dovlecei.
Rosiile vor fi taiate la capat, astfel incat sa obtii un capacel, apoi vor fi scobite, cu o lingura de miez. Acesta din urma poate fi tocat foarte marunt cu un cutit sau prin blender.
Ardeii vor beneficia si ei de acelasi tratament ca si rosiile, ii tai la capete astfel incat sa obtii palarii, apoi ii cureti inauntru.
Dovleceii trebuie taiati in doua, iar fiecarei jumatati i se va taia o felie pe post de capacel, apoi va fi scobita de miez. Miezul se pastreaza pentru a fi folosit la umplutura, de aceea va fi tocat foarte marunt.
Asezi legumele separat pe o tava si iti indrepti atentia catre umplutura.


Cureti cepele, morcovii si telina, apoi le toci marunt sau le poti da pe razatoare, exceptie facand ceapa, ce musai trebe' tocata marunt.
Sterge fiecare ciuperca cu un servetel de hartie, pentru a scapa de pamant sau alte reziduri, apoi le toci marunt.
Intr-o tigaie torni uleiul, apoi adaugi ceapa si o lasi la undit. Indata ce s-a terminat acest proces, se alatura morcovul cu telina. Amesteci bine, la foc mediu, pana cand legumele s-au inmuiat. Poti adauga acum miezul de dovlecel si continui sa amesteci. Acum poti condimenta legumele cu sare, piper, 


Mai lasi 5 minute, apoi poti turna in tigaie si ciupercile si amesteci bine.
Lasi la foc mic sa scada ciupercile, la nevoie poti adauga un pic de supa de legume pentru a nu risca sa se prinda de fund. 


Dupa ce au scazut si ciupercile, poti adauga orezul si mai lasi pe foc inca 5-10 minute pana se combina aromele intre ele.

Acum e timpul sa umplii legumele, pe care le asezi apoi intr-o oala. Adaugi apa calda cat sa acoperi trei sferturi din legume.


Lasi pe aragaz, la foc mediu pentru 40-50 minute sau pana cand orezul este fiert. Pe la mijlocul fierberii adaugi si cele trei linguri de bulion diluate in apa in care au fiert legumele.

Et voila!
One big portia de legume umplute!




Pofta buna dragilor!

No comments:

Post a Comment