Wednesday, 4 December 2013

Cartofi frantuzesti cu salata de dovlecel si morcov


 Nici nu stiu cu ce sa incep....
Ieri am avut parte de un pranz extraordinar, demn de o zi de iarna.
De cateva zile ma gandeam sa fac ceva la cuptor, desi duceam dorul unei salate, asa ca meniul de ieri a fost: Cartofi frantuzesti cu salata de dovlecel si morcov.


 Cartofi frantuzesti 


Ai nevoie de:

  • 1 kg de cartofi
  • 5 oua
  • 300 g cas de oaie (emmentaler sau orice branza care se topeste) data pe razatoare
  • 200 ml smantana
  • 200 ml de lapte
  • 5 oua
  • unt 
  • sare, piper, mix de herbes du provence



Speli cartofii si ii pui la fiert cu sare, ii fierbi al dente astfel incat sa ii poti taia felii. Cartofii recomandati sunt cei cu coaja roz, nu se sfarama la fiert.  Dupa ce s-au racit, ii taiem in felii nu foarte groase, pastram unul intreg (doi in functie de marimea lor)  pentru a-l da prin razatoarea mare.
Intre timp pui la fiert 3 oua. Acestea se fierb tari.
Ungi o tava termorezistenta cu unt si o acoperi cu feliile de cartofi, pentru a forma un blat. 
Acoperi cartofii cu branza, apoi asezi feliile de oua fierte si asezonezi cu sare, piper si herbes du provence. Faci acest exercitiu pana cand tava se va umple.
Ultimul strat va fi de cartofi  dati prin razatore, peste care presari restul de branza.
Intr-un bol bati doua oua cu smantana si laptele, asezonand cu sare, piper si herbes du provence. 
Torni amestecul peste cartofi si bagi vasul acoperit cu o folie de aluminiu la cuptor pentru aproape o ora.
Dupa o ora scoti folia de aluminiu si mai lasi pentru inca 15 minute, pentru a se rumeni.

Variatiuni ale retetei pot fi realizate prin inlocuirea oualor fierte, cu pancetta, felii de bacon, clasicul kaiser sau cu orice carne iti place si are un pic de gust de fum care va da o aroma extraordinara cartofilor.

Salata de dovlecel si morcov




Ai nevoie de:
  • 1 dovlecel
  • 1 morcov
  • o jumatate de lamaie
  • ulei de masline
  • sare, piper, herbes du provence









Speli morcovul si dovlecelul, apoi cu ajutorul curatitorului de legumele le tai in fasii subtiri.
Separat, amesteci zeama de lamaie cu uleiul si condimentele, proportia ideala este de 1/3 suc lamaie si 2/3 ulei de masline. Daca vrei sa incerci un vinaigrette frantuzesc atunci adauga si un varf de lingurita de mustar de Dijon.
Amesteci sosul cu legumele si le lasi cam jumatate de ora pana a le servi.
E genial de buna!


Buon appetito!
Pupici!

3 comments:

  1. danutz nu merge mai bine in loc de asa ca meniul de ieri este --> asa ca meniul de ieri A FOST?

    ReplyDelete
  2. In urma cu ceva timp, am citit despre o doamna ce, dupa ce a lucrat mai multi ani la rand intr-o multinationala, a decis sa isi deschida o pensiune. Primul lucru pe care a trebuit sa il invete a fost: sa vorbeasca romaneste. Cam asa patesc si eu acum:)

    ReplyDelete