Wednesday, 11 December 2013

Lasagna Bolognese


Dupa cum stii deja, sunt o mare fana a bucatariei italienesti, asa ca am decis sa pregatesc una din retetele mele preferate, ce am invatat-o cat timp am locuit in Italia, lasagna. Iar ca desert, am ales sa fac tiramisu dupa reteta mamei. Reteta pentru tiramisu ti-o voi prezenta intr-o viitoare postare, iar pana atunci hai sa iti arat cat e de usor sa faci o lasagna ca in Italia de buna.

Pentru a gati lasagna ai nevoie de trei mari ingrediente: sosul ragu, besciamella, foi de lasagna.

Pentru sosul ragu ai nevoie de:
  • 500 g carne de vita tocata (eu nu cumpar niciodata carne deja tocata, in reteta ei este inclusa o mare cantitate de apa pentru a trage la kg; asa ca imi cumpar carne ce o toc ulterior sau chiar la magazin)
  • 1 morcov
  • 1 ardei
  • o telina mijlocie
  • 3 caciulii de usturoi
  • 50 g unt
  • 250 ml de suc de rosii
  • supa de carne sau legume (o poti cumpara sau o poti face si tu prin fierberea unei bucati de carne sau a unor legume ca morcovul, telina, patrunjel radacina, pastarnac)
  • sare, piper, herbes du provence
  • un pahar de vin rosu


Pentru inceput cureti legumele si le tai in cubulete mici(sau le poti da pe razatoare), iar intr-o tigaie adanca pui cubul de unt si adaugi pe rand, ceapa, usturoiul, morcovul, telina si ardeiul pentru a se undi.
Separat intr-o alta tigaie, incalzesti un pic de ulei, peste care pui carnea ce o condimentezi cu piper si herbes du provence. Mie imi place sa condimentez carnea separat pentru a ii imbunatati gustul.
Dupa ce carnea si-a schimbat culoarea, o arunci peste legume amestecand bine, apoi lasi mixul la foc mediu pentru 10 minute. Dupa pui sosul de rosii si supa, sarea si piperul si lasi sa fiarba la foc mic pentru o ora, amestecand din cand in  cand. Dupa o ora adaugati paharul de vin rosu si mai lasati sa fiarba pentru inca 15 minute.


Cat timp fierbe sosul ragu, pregatesti sosul besciamella.



Ai nevoie de:
  • 1 litru de lapte
  • 100 g unt
  • sare
  • 100 g faina
  • o mana de parmigiano








Intr-o oala pui untul la topit si imediat adaugi faina amestecand non stop pentru a nu se face cocoloase pana cand totul devine ca o crema. Adaugi laptele incalzit sau la temperatura camerei si amesteci incontinu pana cand laptele incepe sa fiarba. Asezonezi cu sare si piper, iar de curand eu mai pun si o mana de parmigiano pentru o mai buna savoare. Pui un capac pe oala si mai lasi cateva minute la foc mic. 

O data ce ai terminat si cu besciamella, trecem la urmatorul pas, anume montarea lasagnei.

Ungi vasul preincalzit la cuptor cu unt si asezi un prim strat de besciamella, peste care pui foile de lasagna si apoi un strat de ragu, peste care presori parmiggiano. Urmatorul strat este de besciamella, urmat de foile de lasagna, peste care torni ragu si bineinteles presori parmigiano.
In functie de cat de inalta este tava de cuptor numarul straturilor difera, in tava mea incap doua straturi.
Ultimul strat este intotdeauna besciamella urmat de o bine meritata portie de parmigiano.















Bagi lasagna la cuptor pentru o ora la foc mediu.
Mama m-a invatat ca lasagna e mai buna cand o pregatesti cu o zi inainte, asa ca de fiecare data eu asa procedez, dar este foarte buna si servita imediat dupa ce o scoti din cuptor.
Ea poate fi insotita de o salata verde sau mixta.


Specialistul nostru in vinuri ne recomanda un Faurar Rosu de Ceptura 2010 sau 2011 de la Davino sau un Merlot 2011 dde la Balla Geza.

Buon appetito!
Va pup!

1 comment: