Sunday, 15 December 2013

Prieteni la cratita - "Pentru o viata sanatoasa"

Pentru o viata sanatoasa

Meniul propus de mine azi e unul vegan, prin urmare unul sanatos. Cine isi inchipuie ca a gati vegan e greu, i-a timp si rezulta mancaruri fara gust se insala amarnic. Gatitul nu a fost niciodata mai simplu, rapid, delicicios si pe deasupra sanatos .

Asa ca va propun urmatorul meniu pentru 2 persoane:
  1. Salata iernatica
  2. Mamaliguta cu ghiveci picant sau Fasole verde cu sos tomat
  3. Tort de clatite vegan cu gem de caise fara zahar

Salata iernatica



Dupa regulile combinatiei perfecte a alimentelor salata trebuie mancata intotdeauna inaintea felului principal. De ce? Pentru ca legumele crude se digera repede si astfel daca am manca salata impreuna cu felul principal sau dupa acesta, digestia s-ar ingreuna si ar dura mai mult, creind dupa masa o senzatie de greutate, discomfort, balonare si somn.

E nevoie de:  
  • 2 rosii
  • 3 cepe verzi
  • O legatura de ridichi
  • Cateva masline naturale stafidite
  • Cateva bobite de rodie

Rosiile, cepele, ridichiile se taie marunt fiecare in parte se pun intr-un bol de salata alaturi de masline si rodie si se asezoneaza dupa preferinte cu suc de lamaie/otet de cidru de mere natural si ulei de masline presat la rece. Sare nu se pune pentru ca maslinele sunt destul de sarate.
Pentru asa o vreme racoroasa merge numai bine o mancarica usoara si calduta care sa satisfaca atat papilele gustative cat si stomacelul. Asa ca va propun doua mancari traditionale din care puteti alege.

 Mamaliguta cu ghiveci picant

Pentru mamaliguta e nevoie de:
  • 200g de malai de calitate
  • 2 pahare de apa 
  • un varf de sare

Se pune apa la fiert cu sarea si se adauga 2-3 lingurite de malai pentru a ingrosa putin apa inainte sa inceapa sa fiarba. Cand apa a inceput sa fiarba se adauga in ploaie malaiul si se amesteca continuu pentru a evita formarea cocolaselor. Cand s-a ingrosat sa amesteca mai rar si se lasat la foc mic cam vreo 5-10 minute cat sa se patrunda malaiul. Se scoate pe farfurie.

Pentru ghiveci e nevoie de :
  • un gogosar taiat cubulete mici
  • 4 rosii coapte bine curatate de coaja si taiate cubulete
  • o ceapa taiata cubulete
  • o lingurita de ulei de cocos
  • un varf de sare
  • un varf de piper (eu am folosit cayenne)
  • o vanata coapta la foc de lemne curatata de coaja

Se pune intr-o tigaie uleiul de cocos, ceapa si gogosarul si se lasa cateva minute sa se patrunda, dupa care se adauga rosiile si se amesteca indelung pana se topesc  lasandu-si toata zeama. Se lasa la foc micut sa fiarba putin cat sa scada din zeama. In tot acest timp se amesteca constant. Cand a scazut indeajuns se adauga vinata si se amesteca pana se omogenizeaza cu restul legumelor dupa care se stinge focul.  Se adauga sarea si piperul si se serveste calduta impreuna cu mamaliguta.

  Fasole verde cu sos tomat


Pentru a doua propunere “Fasole verde cu sos tomat
Se ia jumatate de kilogram de fasole verde si se fierbe in apa cu sare la foc mic pana se inmoaie. Apoi se scot si se scurg bine de apa.
Separat se face sosul din 3-4 rosii maricele, 4 catei usturoi mari, o ceapa medie. Se taie toate cubulete si se pun in tigaia putin incinsa cu ulei de cocos. Se fierbe cam 10 min pana scade putin si se transforma intr-un sos putin gros ca bulionul. Se adauga fasolea si se mai lasa 2-3 minute la foc.
Se poate servi cu orice fel de verdeata. Eu prefer patrunjelul proaspat.


Pentru desert am ales o reteta rapida de Tort de clatite vegan cu gem de caise.

Reteta mea e foarte simpla, nu necesita multe ingrediente si cu siguranta o sa suprinda prin faptul ca e o reteta putin neconventionala.

Pentru a face blatul de clatite e nevoie de:

  • 200g de faina de grau integrala
  • 2 lingurite de scortisoara
  • apa cam un pahar

Se amesteca toate ingredientele in asa fel incat coca rezultata sa nu fie nici prea tare dar nici prea moale ci sa fie fluida.
Se pune tigaia la foc mic si se unge cu ulei de cocos. Dupa care se ia cu polonicul cate putin din aluat si se fac clatitele rand pe rand.
De fiecare data inainte sa se puna clatita, tigaia trebuie unsa generos cu ulei de cocos ca sa nu se lipeasca. Din cantitatile astea au iesit in total 8 clatite, surprinzator de pufoase.
Le-am umplut cu gem de caise fara zahar facut in casa, indulcit cu cateva linguri generoase de miere ( *se poate umple cu orice fel de dulceata sau gem).

Cateva sfaturi practice:
*Nu se bea apa sau orice alta bautura inainte, in timpul mesei sau imediat dupa . Consumand bauturi la masa nu faci altceva decat sa diluezi sucurile gastrice iar astfel digestia devine foarte grea.
*Desertul trebuie mancat la 2 ore dupa masa principala in niciun caz imediat dupa. Asta pentru ca zaharul inhiba secretia sucului gastric astfel ca amestecandu-l cu restul mancarii te vei simti foarte balonat si inconfortabil dupa masa.
*Nu alegeti fructe pentru desert. Fructele sunt alimentele care se digera cel mai repede (maxim 1 ora). Daca se mananca dupa masa trebuie sa astepte digestia celorlalte alimente ingerate care poate dura si ore intregi, astfel fructele de cele mai multe ori ajung nedigerate in intestin unde fermenteaza ducant la dureri de stomac si balonari. Fructele se mananca doar pe stomacul gol, preferabil dimineata.

Asta e tot.
Pofta buna! 

No comments:

Post a Comment