Pentru o viata sanatoasa
Meniul propus de
mine azi e unul vegan, prin urmare unul sanatos. Cine isi inchipuie ca a gati
vegan e greu, i-a timp si rezulta mancaruri fara gust se insala amarnic.
Gatitul nu a fost niciodata mai simplu, rapid, delicicios si pe deasupra
sanatos .
Asa ca va propun
urmatorul meniu pentru 2 persoane:
- Salata iernatica
- Mamaliguta cu ghiveci picant sau Fasole verde cu sos tomat
- Tort de clatite vegan cu gem de caise fara zahar
Salata iernatica
Dupa regulile combinatiei
perfecte a alimentelor salata trebuie mancata intotdeauna inaintea felului
principal. De ce? Pentru ca legumele crude se digera repede si astfel daca am
manca salata impreuna cu felul principal sau dupa acesta, digestia s-ar
ingreuna si ar dura mai mult, creind dupa masa o senzatie de greutate,
discomfort, balonare si somn.
E nevoie de:
- 2 rosii
- 3 cepe verzi
- O legatura de ridichi
- Cateva masline naturale stafidite
- Cateva bobite de rodie
Rosiile, cepele,
ridichiile se taie marunt fiecare in parte se pun intr-un bol de salata alaturi
de masline si rodie si se asezoneaza dupa preferinte cu suc de lamaie/otet de
cidru de mere natural si ulei de masline presat la rece. Sare nu se pune pentru
ca maslinele sunt destul de sarate.
Pentru
asa o vreme racoroasa merge numai bine o mancarica usoara si calduta care sa
satisfaca atat papilele gustative cat si stomacelul. Asa ca va propun doua
mancari traditionale din care puteti alege.
Mamaliguta
cu ghiveci picant
Pentru mamaliguta e nevoie de:
- 200g de malai de calitate
- 2 pahare de apa
- un varf de sare
Se pune apa la
fiert cu sarea si se adauga 2-3 lingurite de malai pentru a ingrosa putin apa
inainte sa inceapa sa fiarba. Cand apa a inceput sa fiarba se adauga in ploaie malaiul si se amesteca
continuu pentru a evita formarea cocolaselor. Cand s-a ingrosat sa amesteca mai
rar si se lasat la foc mic cam vreo 5-10 minute cat sa se patrunda malaiul. Se
scoate pe farfurie.
Pentru ghiveci e nevoie de
:
- un gogosar taiat cubulete mici
- 4 rosii coapte bine curatate de coaja si taiate cubulete
- o ceapa taiata cubulete
- o lingurita de ulei de cocos
- un varf de sare
- un varf de piper (eu am folosit cayenne)
- o vanata coapta la foc de lemne curatata de coaja
Se pune intr-o tigaie
uleiul de cocos, ceapa si gogosarul si se lasa cateva minute sa se patrunda,
dupa care se adauga rosiile si se amesteca indelung pana se topesc lasandu-si toata zeama. Se lasa la foc micut
sa fiarba putin cat sa scada din zeama. In tot acest timp se amesteca constant.
Cand a scazut indeajuns se adauga vinata si se amesteca pana se omogenizeaza cu
restul legumelor dupa care se stinge focul.
Se adauga sarea si piperul si se serveste calduta impreuna cu mamaliguta.
Fasole verde cu sos tomat
Pentru a doua
propunere “Fasole verde cu sos tomat”
Se ia jumatate de
kilogram de fasole verde si se fierbe in apa cu sare la foc mic pana se
inmoaie. Apoi se scot si se scurg bine de apa.
Separat se face
sosul din 3-4 rosii maricele, 4 catei usturoi mari, o ceapa medie. Se taie
toate cubulete si se pun in tigaia putin incinsa cu ulei de cocos. Se fierbe
cam 10 min pana scade putin si se transforma intr-un sos putin gros ca
bulionul. Se adauga fasolea si se mai lasa 2-3 minute la foc.
Se poate servi cu
orice fel de verdeata. Eu prefer patrunjelul proaspat.
Pentru desert am
ales o reteta rapida de Tort de clatite
vegan cu gem de caise.
Reteta mea e
foarte simpla, nu necesita multe ingrediente si cu siguranta o sa suprinda prin
faptul ca e o reteta putin neconventionala.
Pentru a face
blatul de clatite e nevoie de:
- 200g de faina de grau integrala
- 2 lingurite de scortisoara
- apa cam un pahar
Se amesteca toate
ingredientele in asa fel incat coca rezultata sa nu fie nici prea tare dar nici
prea moale ci sa fie fluida.
Se pune tigaia la
foc mic si se unge cu ulei de cocos. Dupa care se ia cu polonicul cate putin
din aluat si se fac clatitele rand pe rand.
De fiecare data
inainte sa se puna clatita, tigaia trebuie unsa generos cu ulei de cocos ca sa
nu se lipeasca. Din cantitatile astea au iesit in total 8 clatite, surprinzator
de pufoase.
Le-am umplut cu
gem de caise fara zahar facut in casa, indulcit cu cateva linguri generoase de
miere ( *se poate umple cu orice fel de dulceata sau gem).
Cateva sfaturi
practice:
*Nu se bea apa
sau orice alta bautura inainte, in timpul mesei sau imediat dupa . Consumand bauturi
la masa nu faci altceva decat sa diluezi sucurile gastrice iar astfel digestia
devine foarte grea.
*Desertul trebuie
mancat la 2 ore dupa masa principala in niciun caz imediat dupa. Asta pentru ca
zaharul inhiba secretia sucului gastric astfel ca amestecandu-l cu restul
mancarii te vei simti foarte balonat si inconfortabil dupa masa.
*Nu alegeti
fructe pentru desert. Fructele
sunt alimentele care se digera cel mai repede (maxim 1 ora). Daca se mananca dupa
masa trebuie sa astepte digestia celorlalte alimente ingerate care poate dura
si ore intregi, astfel fructele de cele mai multe ori ajung nedigerate in
intestin unde fermenteaza ducant la dureri de stomac si balonari. Fructele se
mananca doar pe stomacul gol, preferabil dimineata.
Asta e tot.
Pofta
buna!
No comments:
Post a Comment