Friday, 6 December 2013

Salata Lyonnaise



Acest tip de salata este foarte cunoscuta in micile restaurante din Franta.
In Lyon, de unde este si originara, o gasesti in locatii numite Bouchons, ce sunt specializate in principiu in feluri de mancare simple ca supe, tocanite, mezeluri, branzeturi.
In general ea contine: salata verde, crutoane, bacon si un ou fiert asezat deasupra.
Eu am descoperit aceasta salata anul acesta, cand am avut ocazia sa vizitam orasul Lyon, unul dintre cele mai frumoase orase din Franta, cu oameni la fel de frumosi si mancare...ce sa zic? Délicieux!

Mai jos cateva imagini din Lyon surprinse in scurta noastra vizita (mai multe poze voi pune intr-o viitoare postare despre acest oras extraordinar).
Vedere panoramica a orasului de langa Basilique Notre-Dame de Fourviere 

Ron-ul si cladiri pe marginea acestuia
Pe una din stradutele centrului vechi.


Pentru salata nu am respectat toate ingredientele originale, ci m-am jucat un pic cu gusturile.

Am folosit:
  • salata verde
  • 4 rosii
  • 1 ardei
  • o jumatate de ceapa taiata solzisori si frecata cu sare
  • 6 felii de salam, adus din ultima noastra vizita in Italia
  • 2 doua oua fierte moi
  • crutoane
  • herbes du provence
  • o jumatate de lamaie 
  • ulei de masline
  • o lingurita de mustar Dijon
  • sare si piper
  • o felie de paine pentru crutoane
Tot ce trebuie sa faci este sa speli legumele si sa le tai in formele dorite, apoi sa le amesteci intr-un bol. Deasupra salatei asezi feliile de salam si oul fiert decojit.
Crutoanele sunt home made, iar pentru a le pregati am folosit o felie de paine ce am taiat-o in bucatele mici. Am stropit painea cu ulei de masline si am asezonat-o cu herbes du provence. Bucatelele de paine le pui intr-o tigaie sau gratar incins si le lasi sa se rumeneasca, miscandu-le din cand in cand pentru a nu se arde.

Pentru vinaigrette am folosit o parte suc de lamaie si 3 parti ulei de masline,  amestecate cu mustarul, sarea si piperul.



Este perfecta pentru o cina sau un pranz lejer.
Il poti asocia cu vin frizzante sau cu un Sauvignon Blanc.
Recomandarea primita de la specialistul in vinuri este urmatoarea: Roze Vinul Cavalerului de la S.E.R.V.E si Terra Romana Rose de la S.E.R.V.E.
Bon appetit!
Bisous!

No comments:

Post a Comment