Thursday, 12 December 2013

Pui la cuptor dulce acrisor


Zilele acestea vremea s-a racit destul de mult si simt nevoia din ce in cel mai mult sa mananc supe, ciorbe sau diverse feluri de mancare facute la cuptor.
Cum citesc de zor carticica primita de la fostii mei colegi, am gasit o reteta ce mi-a atras atentia foarte mult. E o combinatie de ingrediente dulci, aromate,seci, sarate, iar rezultatul nu m-a dezamagit. Ca si garnitura am facut o salata colorata coleslaw si o portie de cartofi al cuptor.

Aceasta reteta este perfecta pentru o Duminica in familie intr-o zi friguroasa ca cea de astazi.

Pentru pui ai nevoie de:
  • eu am folosit 10 copanele (reteta originala cere 4 puisori)
  • o portocala
  • doua lingurite de scortisoara
  • 6 fire de rozmarin (eu am folosit herbes du provence)
  • 2 cubulete de unt
  • 2 cepe rosii, curatate si taiate solzisori
  • 4 tulpini de telina sau o bucata de radacina, taiate felii subtiri
  • 150 g rosii uscate scurse de ulei
  • 2 pahare de vin rosu sec
  • 6 linguri de otet de vin rosu
  • o mana de stafide
  • 10 felii de bacon

Incingi cuptorul la 200 grade. Storci peste copanele sucul de la portocala, presori scortisoara si mix-ul de herbes du provence si amesteci bine. Intr-o cratita mare, rezistenta la caldura, in care sa incapa toate copanelele, incalzesti 2-3 linguri de ulei masline si un cubulet de unt, apoi adaugi copanele si le rumenesti pe fiecare parte timp de 10 minute. Scoate copanelele de pe platou, apoi scurge grasimea din cratita. Acum vei pune in cratita, ulei de masline si celalalt cub de unt. Adaugi ceapa, telina, peste care presori herbes du provence (sau rozmarin) si le lasi la foc mediu pentru a se inmuia.
Intre timp ia rosii uscate si vinul si pune-le intru robot de bucatarie. Amesteca cele doua ingrediente pana cand obtii un lichior de rosii.
Daca ceapa si telina s-au inmuiat, pui din nou copanelele in cratita si maresti flacara. Adaugi otetul si stafidele si lichiorul de rosii. Lasi sa fiarba pana cand lichidul scade putin. Pui cratita acoperita in cuptor pentru circa 30 minute, intorcand din cand in cand copanelele. Dupa 30 de minute scoti capacul de pe cratita si invelesti copanelel in feliile de bacon. Mai lasi la cuptor pentru inca 10 minute pana cand se rumeneste.

Nu vei regreta ca ai incercat aceasta reteta, poate pare cam complexa, mie mi-a luat cam o ora si jumatate sa o termin.


Cartofi la cuptor
Ai nevoie de:
  • 600 g de cartofi , curatati si taiati cubulete de 2.5 cm 
  • sare de mare, piper,
  • frunzele de la un fir de rozmarin (eu am folosit din nou mix-ul de herbes du provence)
  • ulei de masline
  • 5 catei de usturoi taiati in doua







Incingi cuptorul, la 220 de garde. Pui cubuletele de cartofi la fiert in apa rece si sarata. Imediar ce au fiert, ii scurgi intr-un vas lasand-ui sa se usuce putin, deasupra vaporilor.
Intr-o tava de cuptor, incalzesti putin ulei de masline si adaugi cateii de usturoi, cartofii si rozmarinul/herbes de provence. Condimentezi cu sare si piper si amesteci bine cartofii. Lasi tava in cuptor pentru 20-25 minute, scuturand-o din cand in cand pana cand cartofii devin aurii si crocanti.


Salata colorata coleslaw
Ai nevoie de:
  • o jumatate de varza alba
  • un sfert de varza rosie
  • o ceapa mica rosie
  • 3 morcovi spalati si curatati de coaja
  • doua mere spalate si curatate de casuta cu smaburi
  • o legatura mica de patrunjel
  • zeama de la o lamaie
  • doua linguri de maioneza
  • o lingura cu varf de mustar
  • sare de mare si piper


Tai varza fasii si a pui intr-un castron. Tai ceapa solzisori si o amesteci cu varza.
Morcovii si merele trebuie taiati betisoare si ii adaugi si pe acestia impreuna cu restul de ingrediente. Peste acestea pui patrunjelul tocat, zeama de lamaie, maioneza si mustarul. Amesteci bine totul si condimentezi la sfarsit.
Recomandarea specialistului nostru in vinuri este: Pinot Noir 2008 de la Nachbil.


Pofta buna!
Pupici!





No comments:

Post a Comment