De dimineata ma gandeam ce reteta sa iti arat astazi si nu m-am putut gandi la altceva decat la pranzul nostru de ieri. Cat de dor mi-a fost de o portie de midii in sos de vin, ceapa si patrunjel.
Midiile si scocile fac parte din familia molustelor, traiesc in cochilii si trebuie cumparate vii, bine inchise. Daca cumva observi o cochilie deschisa, incearca sa o lovesti usor, iar daca aceasta nu s-a deschis, atunci e mai bine sa o arunci.
Le gasesti la aproape orice hypermarket, sunt carnoase si apetisante, si e nevoie doar sa le adaugi peste un sos, acoperi cu un capac si le fierbi pentru cateva minute. Et voila!
Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa le speli bine in apa rece si curata cu un burete de sarma, inlaturand totodata si mustatile.
Ai nevoie de:
- 1kg de midii (le gasesti in saculeti la raionul de Peste si greutatea variaza intre 900g si 1kg si 200g)
- 50g unt
- o ceapa mare alba curatata de coaja
- o legatura de patrunjel
- doua pahare de vin alb de calitate buna (eu am folosit un vin alb sec Sarba de la Crama lui Matache )
Dupa ce ai curatat midiile, toaca marunt ceapa.
Intr-o cratita mare si cu fundul gros, pune la calit ceapa in untul topit la foc mic, cam 10 minute.
Cand ceapa incepe sa isi schimbe culoarea adauga vinul si midiile. Amesteca totul bine, apoi acopera cu un capac si lasa sa fiarba pentru cateva minute.
Indeparteaza capacul, adauga patrunjelul tocat, intoarce midiile si scutura bine cratita.
Midiile se vor deschide cam in 3-4 minute, in functie de marimea lor si a cratitei.
Ai grija totusi sa nu le lasi prea mult pe foc, pentru ca vei pierde acel gust de midii moi si zemoase.
Indata ca s-au deschis toate cochiliile, mai amesteca o data si arunca-le pe cele ramase inchise (de data aceasta nu am avut nici una).
Folosind o lingura cu gauri, scoate scoicile in boluri sau intr-un bol mare. Daca sosul e tocmai bun, toarna-l peste scoici.
Daca il vrei mai consistent atunci mai lasa-l un pic pe foc si condimenteaza-l dupa preferinta.
Toarna sosul peste midii, acesta trebuie sa patrunda intre valvele scoicilor, asezandu-se in ele ca niste farfurioare.
Noi le-am mancat alaturi de o portie de cartofi prajiti si un pahar de vin alb sec Plavaie de la Crama lui Matache.
Bon appetit!
Bisoux!
No comments:
Post a Comment