Sunday, 26 January 2014

Prieteni la cratita - "Briose din faina de migdale cu banane si capsuni"


Aceasta este o reteta extrem de simpla si totusi cu rezultate surprinzatoare. Atentie, insa, nu v-asteptati la textura clasica a brioselor facute cu faina pentru ca pur si simplu e .. altceva :) De ce v-ati complica sa gatiti dulciurele fara gluten? Pe scurt, pentru ca glutenul e un fel de "bad guy" indiferent ca sunteti sau nu intoleranti sau suferiti de boala celiaca si pentru ca e bine sa evitati a consuma in exces produse cu gluten (daca v-am facut curiosi, google it sau cautati-ma pe mine!). De asemenea, spre deosebire de clasicele briose cu banane, acestea au un continut mai redus de carbohidrati, iar migdalele sunt pline de nutrienti (si da, de grasimi sanatoase!). 



Ingrediente:
  • 3 cani faina de migdale/migdale macinate fin (evitati sa cumparati faina daca nu stiti sigur ca nu e ranceda)
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita sare
  • 2-3 banane coapte bine
  • 200 gr. capsuni (sau alte fructe)
  • 1/4 cana unt (topit) sau ulei de cocos
  • 3 oua
  • esenta de vanilie/rom etc. (dupa preferinte)
  • miere/zahar/stevia dupa gust (cu cat bananele vor fi mai coapte, cu atat va fi nevoie de mai putin indulcitor - cel mai bine e sa gustati aluatul)





Dar sa trecem la treaba! Amestecati primele 4 ingrediente si lasati deoparte. Zdrobiti bine de tot bananele cu o furculita pana obtineti o pasta, apoi adaugati untul, ouale batute, esentele si indulcitorul (stati departe de indulcitori artificiali; mai bine zahar decat aspartam sau alte porcarii). Adaugati amestecul pus deoparte si omogenizati.

Pregatiti o tava de 12 briose si ungeti formele cu foarte putin unt sau ulei. Puneti la baza fiecarei briose cateva bucatele de capsuni (sau alt fruct pe care l-ati ales - eu am incercat doar capsuni si mango pana in prezent) si apoi puneti usor "aluat" cu lingura. Dati la cuptorul preincalzit la aprox. 175 gr. Celsius pentru 20-30 minute (verificati dupa 20 minute si scoateti cand li s-au rumenit "moturile" bine). 





E posibil ca aceste briose sa nu treaca de testul scobitorii daca bananele au fost mai mari de fel; la interior, vor fi oricum destul de "umede" - cum spuneam, migdalele nu se comporta ca faina de grau :) Pe masura ce le veti lasa sa se racoreasca, veti observa ca briosele se vor lasa usor .. Daca va ies prea grase/umede prima data, puteti ajusta continutul de banane si cel de unt/ulei de cocos. Ah, inca ceva! Eu am adaugat si vreo 3-4 linguri cu varf de seminte de chiar ultima data cand le-am facut :)



Cam asta ar fi, sper sa incercati si sa va placa! 

Pofta buna!

No comments:

Post a Comment