Sunday 8 December 2013

Prieteni la cratita - "Pentru o zi friguroasa"

 Pentru o zi friguroasa

Ciorba de salata 

Suna a primavara insa slaninuta afumata, smantana si ouale dau ciorbei un gust de toamna.


Ai nevoie de:
  • 2 salate potrivite
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1 patrunjel radacina
  • o felie de telina
  • 200 ml smantana dulce
  • 6 oua
  • 50g slanina afumata
  • 5-6 linguri otet


Pentru inceput, ca pentru orice mancare, speli bine, in mai multe ape toate legumele. Salata beneficiaza de un tratament special, se va imbaia intr-un lighenas cu apa rece pana cand aceasta va fi limpede incat poate fi buna de baut. Stiu ca ai apometre, insa nu te zgarci! 
Cureti legumele si apoi in ordinea numerelor de pe tricou, le dai prin razatoarea mica, exceptie face ceapa care se taie cu un cutit cu lama bine ascutita. Daca te gandesti sa o dai prin razatoare, va capata un gust amarui, ceea ce nu e foarte rau caci se spune ca amar pune bila la lucru.
Acum sa trecem la lucruri mai serioase. Intr-o oala de cel putin 4 litri capacitate si care ar fi bine sa fie din inox sau macar cu teflon, pui slanina taiata cubulete sau felii crestate sau cum iti place tie si o topesti bine. Cand slanina este rumenita adica se transforma in jumari crocante, se va scoate din oala si se va pune pe o farfurie, in asteptare. In functie de cantitatea de untura lasata in oala poti sa mai scoti sau nu din grasime, aici e dupa gust. In cantitatea de untura ramasa in oala pui la calit ceapa, morcovul si celelalte legume. Nu le cali foarte tare, caci prajelile nu se impaca prea bine cu organismul. Cand sunt undite legumele pui repede o cantitate de apa fierbinte, suficienta cat sa le acopere. Pui sare si piper, asa cam cat sa se potriveasca cu gustul tau. In timp ce tot acest amestec fierbe si iti inebuneste vecinii , tu nu stai ci tai salata sau o rupi in bucati mari si o pui in oala, completezi cu apa cat crezi tu ca e necesar. De aici fierberea mai dureaza cam 10-15 minute. In ultimele 5 minute intr-o oala mica iei un polonic doua de supa peste care torni smantana si amesteci in continuu. Mai pui cateva polonice de supa si apoi oala micuta este golita in cea mare. Nu pune inca la spalat oala cea mica ca mai avem nevoie de ea. Otetul dupa gust, insa tot trebuie minim 5-6 lingri, se pune la fiert in oala mica; cand da in clocot se mai pun unul doua polonice de supa si se amesteca bine dupa care oala mica se va goli in cea mare.
Sper ca nu credeai ca am pus ouale la misto in reteta. Le spargi pe toate intr-un bol si le bati bine cu telul, pui sare si piper, dupa gust. Intr-o tigaie pui restul de untura sau un pic de ulei sau unt si cand tigaia e incinsa torni ouale si imediat jumarile care au terminat cu asteptatrea. Da, asa e, ai obtinut o papara frumoasa pe care o imparti in cate bucati vrei tu. Aceasta omleta se va pune in supa acrita.
Se serveste calda cu paine neagra, proaspata.
De pe masa nu trebuie sa lipseasca pe langa sare, piper si un pic de otet. In felul acesta fiecare isi poate asezona supa cum ii place.


Ciuperci cu smantana

Ai nevoie de :

  • 500g ciperci champignon sau de camp
  • 500g smantana dulce
  • o ceapa
  • o legatura patrunjel
  • 30g branza cu mucegai albastru (optional)
  • 1 cub unt






Nimic nu e mai simplu de gatit ca acest fel de mancare, poate doar ceaiul.

Stiu ca mai sus am zis ca incepem cu spalatul legumelor. Aici rectific, prima oara incepem cu un servetel pe care il vom folosi la indepartarea urmelor de praf, pamant sau orice altceva se mai poate gasi pe cipercute. Le stergem si nu le spalam ca sa nu pierdem in apa gustul acestora. Intr-o ceaunica, nu prea mare, se pune cubul de unt. Nu astepti sa se topeasca de tot untul si tuflesti ceapa taiata pestisor iar mai apoi ciupercutele taiate sau nu, in functie de marimea acestora. Mie imi plac cele mai mici, caci le pot pastra intregi. Nu asteptam topirea definitiva a untului deoare temperatura de topire a acestuia este una foarte mica si riscam sa il ardem. Punem sare, piper si ceva iarba de Provence daca avem, daca nu doar sare si piper, de astea are toata lumea. De la sare, ciupercile vor lasa un pic de apa si astfel nu se vor arde. Ca sa ajutam la formarea acestui suc, putem pune un capac dar pe care nu il vom tine mult timp. Cand a scazut sucul si ciupercile sunt oarecum fiert-prajite, pui smantana si amesteci continuu. Pentru  potentarea gustului ciupercilor se pun si cele 30g de branza cu mucegai albastru insa numai daca vrei. Dupa aproximativ 5-7 minute de fiert ciupercile cu smantana pui patrunjelul tocat. Daca preferi sa fie foarte proaspat il adaugi direct in farfurie.
Aceste ciupercute merg foarte bine cu paine neagra, musai proaspata.

Prajitura cu iaurt




























Ai nevoie de:

  • 1 pachet piscoturi pentru sampanie sau tiramisu
  • 500g iaurt gras
  • o cutie compot preferat
  • 2 linguri zahar

Pentru aceasta reteta, in mod normal ai nevoie de o forma speciala in care sa fie inghesuite ingredientele de mai sus. Stiu nu toata lumea e pregatitata pentru  gatit asa ca daca nu ai forma speciala vei folosi o caserola de cca 30*30cm cu inaltime de 7-9 cm sau vezi ce mai ai prin dulapior. 
Pentru inceput desfaci compotul, daca e facut in casa e si mai bun daca nu, te poti multumi si cu unul din comert, important ar fi sa nu aiba samburi. Strecori fructele si astfel ai intr-un castron zeama de compot si intr-un altul fructele. Daca fructele sunt prea mari atunci le faci si tu un pic mai marunte, insa nu prea marunte ca suntem "adulti responsabili" nu copii de supt. 
Toate astea pregatite, sa trecem la treaba!
In zeama de la compot inmoi piscoturile rand pe rand, nu le lasa mult in zeama, ca devin moi. Doar le treci prin zeama de la compot si le si lipesti de forma. Operatiunea e gata cand ai tapetat forma cu piscoturi si aceasta nu se mai vede. Acum intra in actiune iaurtul; pui un strat generos de iaurt, presari zahar si apoi adaugi fructele taiate, finalul este un strat de piscoturi trase prin sucul de la compot. Operatiunea continua pana cand caserola sau in cazul meu forma speciala (sic!) este umpluta si i se pune capacul. Se da la frigider prajiturica si se lasa cel putin o jumatate de zi.
Se serveste rece de la frigider.


Pofta buna !



No comments:

Post a Comment