Friday 13 December 2013

Quiche Lorraine


Quiche este o tarta in straturi, obtinuta in principal dintr-un blat de patiserie, umplut cu o compozitie din oua, branza, carne, peste sau legume. Este un produs specific frantuzesc, fiind servit cald cat si rece.

Cuvantul "quiche" a fost imprumutat din dialectul zonei Lorraine Franconian, o zona din Germania, insemnand "tarta", dar majoritatea privesc quice-ul ca ceva specific frantuzesc.
Reteta originala contine aluat precopt, ceapa, bacon, oua, smantana si branza emmentaler.

Aceasta reteta am invatat-o in Italia si ei o faceau astfel: pasta sfoglia (aluat de patiserie;frantuzesc), felii de cascaval topit, prosciuto cotto (sunca fiarta), 4 oua, smantana si parmigiano.

Varianta mea preferata este urmatoarea:

Ai nevoie de:
  • aluat de patiserie frantuzesc
  • branza ementaler
  • pancetta cubulete
  • 3 oua
  • 200g smantana de gatit
  • o mana de parmigiano sau emmentaler razuit
  • sare, piper, herbes du provence






Incalzesti cuptorul al 200 de grade.
Intr-o tava de tarta intinzi aluatul (unele aluaturi au deja hartie de copt; cele congelate nu au asa ca va trebui sa pui in tava intai hartia si apoi aluatul) ce il intepi cu o furculita. Intr-o tigaie incalzita, pui cuburile de pancetta si le calesti un pic. Scoti pancetta din tigaie pe un servetel pentru a se scurge garsimea
Peste aluat asezi feliile de branza emmentaler, apoi arunci pancetta peste ele.

Intr-un bol bati cele trei oua, adaugi smantana si restul de branza razuita. Condimentezi cu sare, piperi si herbes du provence.




Bagi tava la cuptor pentru 30-40 de minute, verificand din cand in cand situatia ei.
Poate fi o gustare rece sau felul principal la pranz impreuna cu o salata verde.

De aceasta data am vrut sa o completez cu o salata cu rosii cherry si rucola.


Ai nevoie de:

  • salata verde
  • frunze de rucole
  • rosii cherry
  • vinaigrette (o parte suc de lamaie, trei parti ulei de masline, o lingura de mustar, sare piper)






Salata verde o speli in trei ape, pana cand ultima apa ramane limpede si curata. Usuci salata in centrifuga (daca nu ai o centrifuga, atunci poti usca frunzele de salata intre doua servetele sau hartie prosop), adaugi rucola spalata si uscata dupa acelasi principiu, rosiile taiate in 4 si vinaigrette-ul. Amesteci bine salata, astfel incat fiecare bucatica de salata sa fie acoperita de sos.



Specialistul nostru in vinuri ne recomanda un Chardonnay Terra Romana 2011 de la S.E.R.V.E sau un Gramma Cuvee Visan  de la Casa Olteanu. 
Nu sunt o specialista in vinurile romanesti dar am avut posibilitatea de a gusta vinurile celor de la Gramma, am fost si intr-o vizita la crama si sunt foarte multumita de tot ce am vazut acolo. Daca ajungeti prin Iasi, va recomand sa vizitati si crama lor. Intr-o postare viitoare va voi arata cateva poze de acolo si va voi povesti mai multe despre ei.



Bon appetit!
Bisou!

No comments:

Post a Comment