Thursday 19 December 2013

Ratatouille



Vive la France!
Prima data cand am auzit de acest fel de mancare a fost in desenele animat cu acelasi nume. Bineinteles ca am fost curioasa, ma gandeam la gust, mod de preparare, timp. Mi-a ramas in minte, dar prin aventurile mele culinare nu am dat peste acest fel de mancare. In schimb acum ceva timp, Silviu mi-a facut o surpiza si a gatit ratatouille. Nu mai stiu cu ce l-am mancat, dar mi-a placut foarte mult gustul acestuia.
Ratatouille este un fel de mancare traditional din faimoasa regiune Provence, iar numele intreg este "ratatouille niçoise".

"The secret of a good ratatouille is to cook the vegetables separately so each will taste truly of itself." Joël RobuchonThe Complete Robuchon
Ingredientele de baza sunt: rosii, usturoi, ceapa, dovlecel, vinete, ardei si condimente ca: frunze de dafin, cimbru, herbes du Provence. Iar modul de preparare este diferit de la o persoana la alta. Unii prefera sa caleasca legumele impreuna, altii ca Julia Child sunt de parere ca vanata si dovlecelul ar trebui sotate separat, iar ardeii, rosiile, ceapa si usturoiul sa fie gatite ca un sos, apoi totul este stratrificat si dat al cuptor. Totusi Joël Robuchon, prefera sa gateasca totul intr-o oala, pe aragaz la foc mic. 
Nu conteaza cum le gatesti, rezultatul va fi acelasi: délicieux!

Ai nevoie de:
  • doua vinete
  • doi dovlecei (poti folosi inclusiv dovlecei de culori diferite)
  • doi morcovi, curatati
  • doi ardei rosii
  • o ceapa
  • 3 catei de usturoi
  • sare, piper, herbes du provence
  • 200 ml de sos de rosii
  • un pahar de vin rosu sec/demisec







Spala legumele, usuca-le bine, apoi taie vinetele, dovleceii si morcovii in felii de maxim un centimetru. Aseaza-le pe o farfurie apoi presara peste ele herbes du provence.
Taie ardeii in felii de maxim 1cm, ceapa solzisori, usturoiul in jumatate.
Intr-o cratita incalzeste un pic de ulei, apoi soteaza ceapa, usturoiul si ardeii. Odata ce s-au sotat, adauga paharul de vin si lasa sa fiarba un pic. Pune si sosul de rosii si lasa sa mai fiarba un pic. Ia cratita de pe foc, lasa la racit, apoi cu un blender paseaza amestecul.

Intr-o tava de cuptor, toarna pasta de rosii cu ardei si aseaza pe rand o felie de vanata, una de dovlecel apoi morcovul. Le poti aseza cum doresti tu, eu am facut un rand de vinete, unul de dovlecei si unul de morcov.



Pune o folie de aluminiu peste tava si da la cuptor pentru aprooape o ora. Dupa trei sferturi de ora, da la o parte folia si mai lasa tava in cuptor pentru inca un sfert de ora.

Noi am servit-o impreuna cu un cotlet de porc pe gratar, dar este foarte buna si cu o salata sau o bucata de carne de vita.

Specialistul nostru in vinuri de recomanda un Cabernet Sauvignon de la Domeniul Coroanei Segarcea 2011.
Bon appetit!
Bisous!


2 comments:

  1. hallo Dana, frumos post! pe nenea asta il cunosti? mie imi place
    http://www.raymondblanc.com/

    ReplyDelete
  2. Hello! Nu stiam de el,dar acum da:) Gracias! Sper ca ai avut un drum bun!

    ReplyDelete